Skip to content

UPS – lennonohjaustekniikkaa vaikka kotitietokoneeseen

toukokuu 16, 2011

UPS eli Uniterruptible Power Supply on laite, joka takaa tasaisen virransyötön elektroniikalle, esimerkiksi tietokoneisiin, lyhyen sähkökatkon aikana ja syöttöjännitteen ollessa epätasainen. Monet yritykset, joissa lyhyet sähkö- tai muut toimintakatkot olisivat haitallisia, käyttävä UPSia.

Elektroniikka reagoi sekunnin murto-osankin kestäviin katkoksiin. Kaikki eivät tätä tiedä, vaan suojaavat tietojärjestelmiään ainoastaan vioilta, viruksilta ja tietovarkauksilta. Pienikin sähkökatko voi kuitenkin tarkoittaa yritykselle yllättävän suuria tappioita ja päänvaivaa. Häiriöitä voivat aiheuttaa paitsi ukkonen ja sähkölaitosten käyttöhäiriöt, myös rakennuksen sisällä olevat laitteet, kuten ilmastointilaitteet tai jääkaapit.

Pitkän sähkökatkon aikana UPS-järjestelmä ajaa tietokoneet ja muut laitteet alas tai käyttää jotakin sähköä tuottavaa varajärjestelmää. UPS on todella tärkeä esimerkiksi lennonohjaustekniikassa, jossa pienetkin sähkökatkokset voisivat olla kohtalokkaita.

UPS-laitteita hankitaan nykyään myös kotikäyttöön. Esimerkiksi tietokone voi olla erityisen herkkä muiden elektronisten laitteiden aiheuttamille häiriöille ja käynnistyä jopa valokatkaisimen käytöstä. Tällaisissa syöttöjännitteen epätasaisuuksissa UPS voi olla avuksi. Isona plussana on myös se, ettei pöytäkone sammu lyhyen sähkökatkon aikana.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen