Skip to content

Taulun kiinnitys eri materiaaleihin

toukokuu 23, 2011

Taulun voi kiinnittää seinään kuin seinään, jos tietää seinämateriaalin ja oikean kiinnitystavan. Omakolo.fi listasi yleisimmät kiinnitystavat eri materiaaleille:

Puuseinä:

Taulu voidaan kiinnittää puuhun naulalla. Puu on helpoin kiinnitysalusta, sillä se ei lohkeile, mutta on pehmeää. Jos naula on erityisen iso, kannattaa alle porata reikä, ettei puu halkea.

Betoni ja sitä vastaavat materiaalit:

Kiveen, tiileen ja harkkoseiniin kiinnitetään taulu samalla tekniikalla kuin betoniseinään, yleensä istuttamalla ruuvi proppuun. Kiinnikkeelle pitää koviin seiniin porata reikä iskuporakoneella, jossa on kiviporanterä. Betoni on materiaaleista pitävin, tiileen ja harkkoon pitää laittaa vahva  kiinnike. Tarkasta rappauksen paksuus, ruuvin pitää yltää kunnolla pohjamateriaaliin.

Merkkaa ruuvien paikat vaakasuoraan samalle korkeudelle ennen poraamista. Poratessa kannattaa pitää imuria poran alla, että rakennuspöly ei sotke huonetta. Jos poraa yksin, voi talouspaperista taitellun pussin teipata ruuvin alle.

Porattuun reikään istutetaan ruuvin koon mukaan valittu proppu. Reiän tulee olla 2–5 mm syvempi kuin propun. Proppu painetaan seinään ja ruuvi kierretään siihen.

Kovaan seinään voi myös kevyelle taululle lyödä taulukoukun, jossa kolme ohutta naulaa lyödään suoraan seinään. Taulukoukut pysyvät kunnolla kiinnitettyinä hyvin, mutta kannattaa kokeilla naulaamisen jälkeen kädellä, että kiinnitys todella pitää.

Kipsilevy:

Kipsilevy on ehkä yleisin seinämateriaali Suomessa. Levyn molemmilla puolilla on pahvikartonki. Kipsiseinä on kevyt, joten se ei välttämättä kestä painavia hyllyjä. Seinissä on kuitenkin runkotolppia, kattotuoleja ja teräsrankarakenteita. Ne löytyvät koputtelemalla (kevyt seinä kuulostaa ontolta). Seinien saumakohdissa on myös tolppa.

Kevyet taulut voi ripustaa suoraan naulaan, joka uppoaa kipsilevyyn helposti. Painaville tauluille käytetään ankkuriproppuja eli kiprokkeja. Seinään porataan reikä (kerää taas pöly imuriin tai pussiin!), johon proppu työnnetään. Proput aukeavat seinässä, ja niiden pois vetäminen jättää seinään suuren jäljen.

Jos kiinnittää kiprokin seinään, jossa on polyuretaani- tai villaeristys, pitää muistaa kaivaa eristeeseen tilaa aukeavalle ankkurille. Ankkurin koko valitaan taulun painon mukaan.

Laattaseinä:

Laattaseinän takana on aina jotakin toista materiaalia, yleensä betonia tai kipsilevyä. Laatan reunaan ei saa porata, sillä se halkeaa helposti. Porauskohtaan kannattaa tehdä puukon kärjellä pieni alku, jolloin poran terä ei liu’u yhtä helposti laatan liukkaalla pinnalla.

Porakoneessa ei saa käyttää iskua, ja jos laattaseinään on tehtävä iso reikä, kannattaa ensin tehdä apureikä pienemmällä terällä.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen