Skip to content

Peltikatto kestää jopa 100 vuotta

helmikuu 20, 2017

Peltikatto on kestävä ja helppohoitoinen valinta talon katoksi. Peltikattoon ei kerry roskia, likaa eikä sammalta samalla tavalla kuin muihin kattoihin. Peltikatto voidaan asentaa helposti monenlaisiin kattoprofiileihin, koska peltiä on helppo leikata ja taivuttaa. Vanhoihin taloihin peltikatto on erityisen hyvä, koska se on niin kevyt. Peltikatto on hintansa, helppohoitoisuutensa sekä pitkäikäisyytensä vuoksi ollut Suomen suosituin kattomateriaali jo vuosia.

Peltikatto on hyvin pitkäikäinen, mutta sitä täytyy huoltaa ja pestä säännöllisesti. Kattoa täytyy myös kunnostaa tasaisin väliajoin, jotta katto säilyy hyvänä vuosikymmenten tai jopa sadan vuoden ajan. Kattoremontti tulee peltikatolle eteen yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun katto alkaa paukkua tuulessa. Se on hyvä merkki siitä, että isompi huolto on ajankohtaista.

Katto on talon tärkein osa, joten peltikaton asennus ja korjaus kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Peltikaton asennus ja korjaus ovat yleensä edullisempia kuin esimerkiksi tiilikaton asennus ja korjaus. Konesaumakatto on hieman kalliimpi kuin profiilipeltikatto, mutta sen käyttöikä korvaa hinnan erotuksen. Kun peltikattoa korjataan, niin katosta pystytään korjaamaan vain se osa, joka on kunnostuksen tarpeessa. Korjauksessa käytetään peltiä, joka on samanlaista kuin mitä alkuperäinen pelti on.

Konesaumakatto

Konesaumakatto on peltikatto, jossa kattopellit on saumattu kaksinkertaisesti kiinni toisiinsa. Saumaaminen tehdään koneellisesti joko käsikäyttöisellä tai sähkökäyttöisellä saumauskoneella tekemättä yhtään reikää kattoon. Konesaumakatto on aina tekijänsä käsityön näyte. Konesaumakatto on pitkäikäisempi ja vedentiiveydeltään luotettavampi kuin muut peltikatot. Konesaumakatossa pystytään huolellisesti tehdyllä saumaamisella takaamaan se, että kosteutta ei pääse talon rakenteisiin. Läpiviennit, kuten savupiippu ja ilmastointikoneet voidaan saumata vesitiiviisti kiinni kattoon. Myös kattoturvatuotteet kiinnitetään luotettavasti ja vesitiiviisti konesaumakaton pystysaumoihin.

Konesaumakatto voidaan tehdä pellistä, sinkkipellistä tai kuparista. Kuparikatto on kaikkein pitkäikäisin vaihtoehto. Värivaihtoehtoja on myös monia, joten katosta saa helposti talon luonteeseen sopivan.

Profiilipeltikatto

Markkinoilla on erilaisia profiilipeltejä, joista omatoiminen rakentaja voi tehdä peltikaton vaikka itse. Profiilipeltikatteella tarkoitetaan poimukatetta, pystysaumakatetta ja muotolevykatetta. Profiilipeltikatto on edullinen vaihtoehto ja sen asentaminen on nopeaa. Profiilipeltejä on olemassa monenlaisia ja halutessaan katosta saa esimerkiksi tiilikaton näköisen. Profiilipeltikatto vaatii aina alleen huolellisesti tehdyn aluskatteen, jotta kosteus ei pääse talon rakenteisiin.

Muotopellit kiinnitetään paikoilleen ruuveilla sekä tiivistysrenkailla. Ammattilainen saa tehtyä uuden katon muutamassa päivässä. Profiilipeltikatto voidaan asentaa myös vanhan huopakaton päälle, jos huopakatto on vielä vesitiivis ja hyväkuntoinen. Näin erillistä aluskatetta ei tarvita.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen