Skip to content

Parketin hionta – itse vai ammattilaiselta?

toukokuu 20, 2011

Parketti täytyy hioa ja lakata säännöllisin väliajoin. Parketin hionta tehdään hiomakoneella, jonka käyttö ei ole aivan yksinkertaista. Hiomakone menee etenkin ohuesta lautaparketista helposti läpi.

Jos tietää, mitä tekee, voi hiomakoneen vuokrata päiväksi itselleen. Hiomakoneen vuokraus ja lakat lakkausvälineineen kustantavat paikasta riippuen yhteensä muutamia satoja euroja. Konevuokraamot neuvovat mielellään koneen käytön kanssa ja muitakin vinkkejä kannattaa kysellä.

Itse hiotusta lattiasta on todella vaikea saada aivan sileää. Jos kotona on esimerkiksi kotieläimiä ja hieman epätasaisempi jälki riittää, voi itse hiomalla säästää paljon rahaa. Muista kuitenkin, että jos jotakin menee pieleen, on korjauttaminen kalliimpaa kuin hionnan ja lakkauksen teettäminen heti kättelyssä!

Kauhutarinoita myös riittää. Osa tietysti onnistuu ja selviää halvalla, mutta moni tee-se-itse-mies on pilannut parkettinsa säästöaikeissaan.

Parkettilattia kunnostetaan hiomalla se koneen avulla karkealla paperilla. Hionnan jälkeen lattian imuroidaan ja puhdistetaan. Lakkaa levitetään useampia kerroksia riippuen lattian kunnosta. Kuluneelle parketille suositellaan ensin useampaa kerrosta pohjalakkaa, jonka annetaan kuivua yön yli. Seuraavana päivänä levitetään lastalla vielä pintalakka. Vähemmän kuluneisiin lattioihin riittää kevyempi hionta ja pelkkä pintalakka. Tämä ehkä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta koneen käyttö on vaikeaa, eikä lakkaa ole kovin helppo saada tasaisesti levittymään.

Parketin kunnostuksen voi vähentää kotitalousvähennyksessä.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen