Skip to content

Omakotitontit Suomessa

kesäkuu 29, 2011

Omakotitonttien kysyntä vaihtelee paikkakunnasta riippuen hurjasti.

Vuosittain kunnat muokkaavat joitakin omistamiaan tontteja rakennuslupakelpoisiksi ja vapauttavat ne myyntiin tai vuokralle. Kuntien omakotitontit ovat hinnoiltaan markkinahintoja halvempia, mikä pääkaupunkiseudulla aiheuttaa hurjasti kilpailua. Joissakin pienemmissä kunnissa taas puoli-ilmaiseksikaan luovutettavat tontit eivät kiinnosta ostajia.

2000-luvun puolivälissä, ennen taantumaa, kun tonttien hinnat olivat huipussaan, moni kunta muokkasi innoissaan maataan rakennuskuntoon. Taantuman iskiessä ihmisten ostorohkeus romahti ja pari vuotta sitten omakotitonttimarkkinoilla ostajia hellittiin halvoilla hinnoilla.

Nyt asutuskeskusten omakotitontit nousevat takaisin suosioon. Hakemuksia tulee suurissa kaupungeissa paljon ja into alkaa levitä kehyskuntiinkin. Vihdissä, Mäntsälässä, Kirkkonummella ja muilla pääkaupunkiseutua ympäröivillä tontteja oli vielä pari vuotta sitten vaikeuksia saada tontteja myytyä. Nyt asiat ovat toisin. Tonttien kokoa on pienennetty järkevämmäksi ja omakotitontit kiinnostavat taas.

Ketkä saavat suositut omakotitontit?

Muun muassa Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla omakotitonteista on kova kilpailu. Vantaa on kaupungeista vähiten suosittu, ja silti tänäkin vuonna vain joka kymmenes halukas saa kaupungilta tontin.

Kunnissa, joissa tonttien kysyntä ylittää tarjonnan, on käytössä erilaisia keinoja tonttien jakamiseen. Käytännössä kunnat käyttävät neljää menetelmää:

  • Arvonta, jossa kaupungin asukkaat ovat kuitenkin aina etusijalla.
  • Pisteytys. Kaupungit voivat pisteyttää hakijat ja parhaimmat pisteet saava saa mahdollisuuden ostaa tontin. Käytännössä suosituimmissa kohteissa on useita hakijoita, joilla on täydet pisteet. Tasapelissä tontin saaja arvotaan parhaat pisteet saaneiden kesken. Pisteitä saa usein sitä enemmän, mitä kauemmin on asunut kunnassa, josta hakee tonttia. Lisäksi työpaikasta, tuloista ja lasten määrästä saa pisteitä.
  • Vapaa harkinta. Kunta voi jakaa tontit miten itse haluaa, sillä asukasvalintaa ei säännellä kuten esimerkiksi tuettujen vuokra-asuntojen kanssa. Vapaata harkintaa käyttävä kunta suosii yleensä oman paikkakuntansa lapsiperheitä.
  • Nopeat syövät hitaat, eli kunta antaa omakotitontit niitä ensimmäisenä hakeneille. Tämä johtaa suosituimmissa paikoissa virastojen ulkopuolelle majoittumiseen jo päiviä ennen kaupanteon alkamista.

Mihin suuntaan ollaan menossa?

Omakotitontteja vuokrataan ja myydään myös puoliksi tai ryhmille. Erityisesti nuoret perheet suosivat vaihtoehtoa, jossa voi rakentaa esimerkiksi paritalon edullisemmin.

Etenkin pääkaupunkiseudulla tonttien vähäisyys kysyntään nähden on parin viime vuoden aikana herättänyt närkästystä. Monen mielestä kaupungit pitävät tarkoituksella hintaa korkealla luovuttamalla tonttejaan vain tipoittain.

Pikkuhiljaa, kun tonttien määrä suosituimmilla alueilla vähenee, kunnat luovuttavatkin niitä enää vuokralle. Asutus keskittyy kaupunkeihin ja hintaerot kasvavat dramaattisesti. Esimerkiksi Perhossa on tänä kesänä myytävänä lähes 40 omakotitonttia 500 eurolla. Summalla ei saa pääkaupunkiseudulta edes neliötä edullistakaan maata.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen