Skip to content

Miten kodin ilmanvaihto toimii – opettele käyttämään oikein

tammikuu 26, 2017

Kodin ilmanvaihto on tärkeä osa asumisviihtyvyyttä. Eräs syy sen epäonnistumiseen on ihmisten tietämättömyys asioista ja osaamattomuus käyttää asunnon ilmanvaihtojärjestelmää. Joskus saatetaan hakea säästöjä sähkölaskussa ilmanvaihdon kustannuksella ja se kostautuu niin terveyshaitoilla kuin talon rakenteidenkin heikkenemisellä.

Perusperiaate ilmanvaihdolle on se, että pilaantunut käytetty ilma poistetaan asunnosta. Tätä ei voida tehdä, jollei tilalle saada jostain korvausilmaa eli puhdasta ulkoilmaa. Jos korvausilman tuloa asuntoon ei ole järjestetty, niin ilma pyrkii tulemaan sisään vääristä paikoista. Tämä aiheuttaa sitten kulumista asunnon rakenteille sekä pahimmassa tapauksessa ilma saattaa olla jo valmiiksi pilaantunutta.

Useimmiten tehdään niin, että käytetty ilma johdetaan ulos asunnosta kosteiden tilojen kautta eli kylpyhuoneesta, wc:stä tai keittiöstä. Näissä tiloissa on yleensä poistoilmaventtiilit. Muihin huoneisiin puolestaan johdetaan korvausilmaa ulkoa ja niissä on korvausilmaventtiilit tai ikkunoihin tehdyt tuloilmakanavistot tai tiivisteaukot. Vanhemmissa taloissa korvausilma saattaa tulla rakenteiden väleistä, mutta tällöin ilma ei välttämättä ole puhdasta.

Ulkoa tulevaa korvausilmaa ei yleensä tarvitse suodattaa, koska se on jo valmiiksi puhtaampaa kuin sisäilma. Allergiset ihmiset kuitenkin hyötyvät tuloilman suodattimista varsinkin siitepölykautena sekä pölyisillä alueilla.

Painovoimainen ilmanvaihto

1970-luvulla ja aiemmin rakennetuissa taloissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto, mikä on suuri syy siihen, että vanhoissa taloissa on paljon sisäilmaongelmia. Tämä vanha tapa perustuu siihen, että lämmin sisäilma on kevyempää ja poistuu hormin kautta talon katolle muodostaen samalla taloon pienen alipaineen, joka imee ulkoa korvausilmaa sisälle. Kesällä lämpötilan ollessa suuri ulkonakin, ei tämä tapa toimi. Silloin ilmanvaihto tapahtuu talossa ainoastaan tuulettamalla. Kesällä painovoima saattaa kääntyä myös ylösalaisin eli ilmaa tulee sisään talon likaisista poistohormeista.

Koneellinen poistoilmanvaihto

1980-luvulla yleistyi koneellinen poistoilmanvaihto, mikä paransi sisäilmanlaatua, mutta oli kalliimpaa. Koneellisessa poistossa tehostetaan ilman ulosvirtaamista huippuimurin avulla. Korvausilmaa tuodaan takaisin korvausilmaventtiileiden tai korvausilmaikkunoiden avulla. Useimmiten tässä ilmanvaihdossa keittiön liesikupu on tärkeässä osassa ja sen avulla asukas voi itse säätää poistoilman vauhtia. Tässä ilmanvaihtotavassa on myös riskejä, sillä ilmanvaihto on asukkaan vastuulla. Korvausilmaventtiilit on muistettava pitää aina auki ja talvella kosteuden poisto perustuu myös tuulettamiseen.

Koneellinen tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla

2000-luvulla yleistyi koneellinen tulo/poisto ilmanvaihto. Ja nykyisin mukana on myös lämmöntalteenotto. Tällä tavalla on saatu rakennusten sisäilmaongelmat kuriin ja ilmanvaihto on myös energiatehokasta. Tätä järjestelmää on tärkeää osata käyttää oikein, jotta saa siitä parhaimman hyödyn irti. Käytetty ilma poistetaan asunnosta samalla tavalla kuin koneellisessa poistoilmanvaihdossakin. Sen lisäksi korvausilma tuodaan sisään ilmanvaihtokoneelta tuloilmakanavien kautta. Lisäksi asunnosta poistuvasta ilmasta otetaan osa talteen ja sitä hyödynnetään korvausilman lämmittämiseen. Nykyisin rakennusmääräykset määräävät, että uudisrakennuksissa on otettava talteen vähintään 45 prosenttia ilmanvaihdon tarvitsemasta energiasta. Sen takia lähes kaikkiin uusiin taloihin rakennetaan tämä ilmanvaihtotapa.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen