Skip to content

Microsoft Dynamics, toiminnanohjausjärjestelmäperhe

kesäkuu 13, 2011

Microsoft Dynamics on Microsoftin tuoteperhe, joka keskittyy toiminnanohjausjärjestelmien tuottamiseen ja ylläpitoon. Perheeseen kuuluvat Microfoft Dynamics NAV ja Microsoft Dynamics AX. NAV on kasvaville ja keskikokoisille yrityksille, kun taas AX on suunnattu suuremmille yrityksille.

Mikä toiminnanohjausjärjestelmä?

Toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP (Enterprise Resource Planning) on yrityksen tuotantoa, varastoja, laskutusta ja kirjanpitoa yhdistävä tietojärjestelmä. Nykyaikaisissa järjestelmissä hallintotoimet on jaettu erillisiin moduuleihin, joita voi ottaa vaiheittain käyttöön ja yhdistää. Kun osiot ovat samassa järjestelmässä, tehokkuus lisääntyy ja eri osastot hyötyvät reaaliaikaisesti toisten tiedoista.

Aiemmin monissa yrityksissä eri osastoilta lähetettiin esimerkiksi kuukausittain tiedot toisille osastoille. Tuotanto ja jakelu saivat varastotilanteen kuukauden lopulla ja suunnittelivat toimintaansa aina kuukaudeksi eteenpäin. Moni jatkaa tätä edelleen, vaikka yhdistettyjen toiminnanohjausjärjestelmien hyödyt on tutkittu ja todettu kauan sitten. Vanhat tavat istuvat tiukassa.

ERP-järjestelmiä on tehty ja ylläpidetty yrityksissä alun perin itse. Järjestelmät ovat monimutkaisia, ja siksi monet ovat siirtyneet käyttämään valmiita ohjelmistoja. Ostetut ohjelmistot ovat kuitenkin kalliita ja niiden käyttöönotto vie aikaa. Microsoft Dynamicsin käyttöä helpottaa se, että siihen voi helposti yhdistää useimmille tutun Microsoft Office -paketin. Henkilökuntaa ei myöskään tarvitse suuresti kouluttaa, sillä Microsoftin eri ohjelmat ovat hyvin samantyylisiä käyttää. Tässä yritys säästää kuluja.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

  1. Mikko toukokuu 29, 2012

    Tuo oli hyvä yleisesitys toiminnanohjausjärjestelmistä. Suomessa Microsoft Dynamics Nav -toimittajista EmCe ja Mavisystems lienevät tunnetuimmat. Microsoft Dynamics Ax -järjestelmät ovat taas suunnattu Isompien yritysten tarpeisiin.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen