Skip to content

Maalämpö ja sen ympäristövaikutukset

helmikuu 13, 2017

Auringon energiaa

Maalämpö on energiaa, joka sijaitsee kallioperässä. Energia on peräisin auringosta ja se on varastoitunut syvälle maaperään. Maalämpöpumppu hyödyntää myös maapallon geotermistä lämpöä. Kun aurinko lämmittää Suomessa, niin lämpö varastoituu enintään 15 metrin syvyyteen. Noin 200 metrin syvyydessä lämpötila on noin 6-10 astetta ja se on peräisin maapallon sisäisestä lämmöstä.

Uusiutuva luonnonvara

Maalämpö on ehtymätön luonnonvara ja sitä tulee aina olemaan tarjolla. Se on täysin luonnollista energiaa ja sitä voi käyttää vapaasti kuka vain. Maalämpö ei ole riippuvainen markkinoista, eikä markkinahinnoista. Sitä ei myöskään kukaan voi määrätä tai säädellä niin kuin muita energiatapoja.

CO2-päästöt

Jotta maalämpöenergiaa voidaan käyttää hyödyksi talon lämmittämiseen ja käyttöveden lämmittämiseen, tarvitaan maalämpöpumppu sekä porakaivo tai keruuputkisto. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä, joten hieman sähköenergiaa joutuu kuitenkin edelleen käyttämään. Yleensä pumpun hyötysuhde on 1 : 3:ään eli pumppu tarvitsee sähköä yhden yksikön, jolla se voi tuottaa 3 yksikköä lämmitysenergiaa. Lämmityskulut maalämmöllä ovat siis noin kolmanneksen siitä, mitä ne ovat sähkölämmityksellä.

Käyttämällä maalämpöä myös hiilidioksidipäästöt vähenevät samassa suhteessa. Lämmitys maalämmöllä tuottaa vain kolmanneksen CO2-päästöjä verrattuna sähkölämmitykseen.

Miten rakennusten lämmittäminen vaikuttaa ylipäätään kasvihuonekaasupäästöihin? Asiaa on tutkittu paljon ja eri tutkimukset kertovat, että noin 30 % Suomen kokonaiskasvihuonepäästöistä tulee rakennusten lämmittämisestä. Jokainen kunta voi vaikuttaa päästöihinsä tiedottamalla asukkaitaan sekä suosimalla uusiutuvaan energiaan perustuvia lämmitystapoja omissa uudisrakennuksissaan ja suosimalla uusiutuvaan energiantuotantoon keskittyviä yrityksiään.

Öljylämmityksestä aiheutuu paljon hiilidioksidipäästöjä, samoin myös puulämmityksestä. Öljylämmityksen päästöt ovat jopa 270 g per 1 kWh. Sähkön CO2 päästöt riippuvat siitä, millä tavalla sähköä on tuotettu. Jos sähkö tuotetaan tuuli- tai aurinkoenergialla, niin se on käytännössä päästötöntä energiaa. Sähkön päästöjä voidaan pienentää merkittävästi käyttämällä lämpöpumppuja avuksi lämmitykseen. Ilmalämpöpumppu ja vesi-ilmalämpöpumppu ovat tulleet suosituksi tästä syystä.

Jos haluaa lämmittää taloaan täysin päästöttömästi, niin kannattaa valita lämmitysmuodoksi maalämpö, joka saa energiansa auringosta. Sitten täytyy huolehtia siitä, että tilaa maalämpöpumpun toimintaan tarvittavaa sähköä sähköyritykseltä, jonka käyttämä sähkö on peräisin aurinko- tai tuulivoimasta.

Pohjavesi

Jos maalämpökaivo on porattu huolimattomasti, se saattaa heikentää pohjavettä. Joskus porakaivon poraaminen nimittäin saattaa sekoittaa pohjaveden virtauksia ja erityisesti rannikkoalueella suolainen ja makea vesi saattavat sekoittua keskenään. Pahimmassa tapauksessa lämmönsiirtoaine pääsee sekoittumaan pohjaveteen. Maalämpökaivon poraamisen saavat suorittaa vain ammattilaiset ja erityisesti kaupungeissa on noudatettava suurta varovaisuutta. Kaupungit säätelevät maalämpökaivojen porausta ja lämpökaivo vaatii aina luvan. Jotkut kunnat ovat  kiristäneet käytäntöjään lupien myöntämisessä.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen