Skip to content

Led-valot säästävät energiaa ja ovat turvallisia

kesäkuu 10, 2011

Led-valoja on käytetty esimerkiksi elektroniikassa jo kauan ennen kuin ne löysivät tiensä valaistukseen. Muun muassa kaukosäätimen infrapunalähetin on led-valo. Nykyään led-valot, led-lamput ja led-nauhat yleistyvät hurjaa vauhtia.

Kehitys lähti liikkeelle kirkkaammin valaisevien ledien kehittämisestä. Suuren askeleen tekijälle, valkoisen led-lampun keksijälle Shuji Nakamuralle myönnettiin Millenium-teknologiapalkinto saavutuksestaan vuonna 2006.

Led-polttimot ovat pienikokoisia ja erittäin kestäviä. Ledissä ei ole helposti rikki menevää lasikuorta tai hehkulankaa. Led-valot luokitellaankin huoltovapaiksi, sillä niiden vaihtoväli on tyypillisesti yli 10 000 tuntia ja nykyään jopa 100 000 tuntia. Led-valot eivät juuri koskaan rikkoudu niin, ettei niistä tule valoa. Jos näin käy, johtuu se todennäköisemmin jostakin ulkoa päin tulleesta voimasta.

Led-lamppuja on helppo suunnata ja siksi niitä käytetään sisustuksessa paljon. Valot tarvitsevat vain vähän virtaa ja parhaimpienkin, kirkkaanvalkoisten ledien hyötysuhde on loisteputkien tasolla ja hehkulamppuihin verrattuna moninkertaisesti parempi.

Led-nauhassa on pieniä led-valoja vieri vieressä. Kotona nauhoilla voi valaista esimerkiksi keittiön tasoja tai saunaa, sillä nauhoja saa nykyään  vesitiiviinä ja kovaakin lämpö kestävänä.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen