Skip to content

Lämpöpumput lämmitysmuotona

syyskuu 5, 2017

Lämpöpumput pienentävät asunnon lämmityskustannuksia ja sen takia yhä useampi suomalainen hankkii lämpöpumpun kotinsa lämmittäjäksi. Vaikka lämpöpumpun hankinta on melko suuri kertainvestointi, niin pumppu maksaa hyvin nopeasti itsensä takaisin pienentyneinä sähkölaskuina.

Lämpöpumput hyödyntävät ekologista luonnon energiaa, joka on peräisin suoraan auringosta. Tämä energia on uusiutuvaa ja täysin ilmaista. Auringon lämpö ei toivottavasti tule loppumaan koskaan. Lämpöpumpun energia ei myöskään riipu mistään ulkoisesta tekijästä, kuten esimerkiksi öljykriisistä tai kaukolämpöputkistoista, jotka ovat muiden hallinnassa. Lämpöpumpun hankkija voi olla varma siitä, että lämpöenergiaa on aina tarjolla.

IVT:llä on monipuolinen lämpöpumppuvalikoina ja lämpöpumppuja löytyy niin pieniin koteihin kuin suuriinkin kiinteistöihin. Ivt lämpöpumput ovat helppoja asentaa ja niiden tuottamaa lämpöenergiaa voidaan käyttää sekä kodin lämmittämiseen että käyttöveden lämmittämiseen. Jotta ivt-maalämpöpumppu tai ivt-ilma-vesilämpöpumppu voi toimia lämmittäjänä tarvitaan taloon vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, joka voi olla joko patterilämmitys tai lattialämmitys.

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu ottaa lämpöenergian suoraan maaperästä. Lämpö saadaan talteen kallioperään porattavan syvän porakaivon kautta tai maaperään kaivetun keruuputkiston kautta. Porakaivo porataan noin 100 – 250 metrin syvyyteen ja sen poraaminen vaatii aina rakennusluvan. Keruuputkisto vaatii talon pihalta suuremman pinta-alan ja se kaivetaan maahan noin metrin syvyyteen. Vaihtoehtoisesti maalämpöpumppu voi ottaa lämpöenergiaa myös vesistöstä sinne asennetun putkiston avulla. Porakaivoon asetettava putki tai keruuputkisto yhdistetään maalämpöpumppuun, joka on asennettu talon sisään. Pumppu luovuttaa energian talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Maalämpöpumppu toimii myös kovilla pakkasilla ja sitä voidaan käyttää talon ainoana lämmitysmenetelmänä. Suurin osa uudisrakennuksista valitsee maalämpöpumpun talonsa lämmittäjäksi.

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu ottaa lämpöenergian ilmasta ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan hankkia talon ensisijaiseksi lämmitysmenetelmäksi, mutta sen rinnalle tarvitaan varamenetelmä kovimpien pakkasten varalle. Tämän pumpun hankinta pienentää yleensä sähkölaskua jopa noin kolme neljäsosaa. Ilma-vesilämpöpumppu toimii hyvin noin -20 asteeseen saakka, mutta sen jälkeen sen teho heikkenee. Kovimmilla pakkasilla käytetään lämmitykseen talon varajärjestelmää.

Ilma-vesilämpöpumppuja on olemassa monia erilaisia ja pumppu koostuu aina erilaisista sisä- ja ulkoyksiköistä. Asiantuntijan avulla valitaan taloon parhaiten soveltuva ratkaisu.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu ottaa lämpöenergian ulkoilmasta ja muuttaa sen joko lämmöksi tai viilennykseksi, jonka se puhaltaa suoraan asunnon huoneilmaan. Ilmalämpöpumpun hankinta pienentää sähkölaskua, kun sitä käyttää oikein. Ilmalämpöpumppu hankitaan yleensä mukavuustekijöistä johtuen. Lämpimällä säällä sillä voi viilentää asunnon tehokkaasti ja kylmällä säällä sen tuoma lämpö tuntuu mukavalta asunnossa. Ilmalämpöpumpulla voidaan myös puhdistaa huoneilmaa.

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä, joista toinen asennetaan talon ulkopuolelle ja toinen halutulle paikalle talon sisään.

 

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen