Skip to content

Lämpöpumppu säästää energiaa

kesäkuu 22, 2016

 

Lämpöpumppu on luonnonystävän valinta. Lämpöpumput säästävät energiaa ja ovat ympäristöystävällisiä, koska ne ottavat energiansa joko ulkoilmasta, maasta, kalliosta tai vesistöstä. Lämpöpumppujen energian tuottaja on siis pääosin aurinko, paitsi maalämpöpumpun energia tulee kallioperästä, joka tulee pääosin maapallon ytimestä. Lämpöpumppu tuo rahallista säästöä omiin sähkömenoihin ja nykyisin lähes jokainen uudisrakennus asennuttaa jonkin lämpöpumpun taloonsa. Usein lämpöpumppuja asennetaan myös vanhoihin taloihin remontoinnin yhteydessä.

Mikä on lämpöpumppu?

Jokainen laite, joissa on putkisto ja putkistossa kiertää lämpöä siirtävä välittäjäaine, on lämpöpumppu. Nykyisin lämpöpumpusta puhuttaessa tarkoitetaan pientalojen lämmityspumppuja, mutta itse asiassa tällaista samanlaista tekniikkaa on käytetty teollisuudessa jo vuosikymmenten ajan. Lämpöpumpun toimintaperiaate on samanlainen kuin jääkaapilla, mutta päinvastoin. Lämpöpumpussa lämpö taltioidaan sisälle ja kylmä viedään ulos.

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu toimii maaperästä saatavan energian avulla. Maalämpöä varten porataan maahan 100 – 200 metrin syvyyteen reikä, johon asennetaan putki, joka liitetään talossa olevaan maalämpöpumppuun. Energia voidaan tarvittaessa kerätä myös vesistöstä asentamalla vesistöön keruuputkisto. Energia siis on täysin maksutonta ja ekologista ja ainoastaan pumppu tarvitsee toimiakseen sähköä. Maalämpöpumpun käyttäminen vaatii rakennukseen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän. Sähkölaskussa maalämpöpumpun hyödyt näkyvät selkeästi. Tutkimusten mukaan maalämmöllä lämpiävien talojen sähkökulut ovat vain noin 1/4 öljylämmitykseen verrattuna ja noin 1/3 sähkölämmitykseen verrattuna.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu on helppo asennuttaa vanhan lämmitysjärjestelmän lisäksi. Suomessa asennetaan vuosittain 50 000 uutta ilmalämpöpumppua, koska sähkö ja öljy ovat kallistuneet sen verran, että suomalaiset haluavat pienentää sähkölaskua käyttämällä ilmalämpöpumppua osana talon lämmitysjärjestelmää. Energian siirtäminen on edullisempaa kuin energian tuottaminen sähkö- tai öljylämmityksen avulla. Ilman viilentämiseen ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta ja sen avulla kodin sisäilman saa kesähelteillä viilennettyä edullisesti ja tehokkaasti.

Ilmalämpöpumppu siirtää ulkoilman sisäilmaan ulko- ja sisäyksikön avulla. Putkistossa kiertävän kylmäaineen olomuodon muutosten avulla lämmin ilma puhalletaan lopulta sisäilmaan. Ilmalämpöpumpun tuomat säästöt riippuvat talon muusta lämmitysjärjestelmästä sekä pumpun käytöstä. Ilmalämpöpumppu täytyy säätää oikein ja sen käyttöön kannattaa perehtyä huolellisesti, niin se tarjoaa parhaimmat hyödyt käyttäjälleen.

Vesi-ilmalämpöpumppu

Vesi-ilmalämpöpumppu eli VILP on nykyisin tullut yhä suositummaksi lämmitysjärjestelmäksi ja se on uusin pumpputeknologiaa hyödyntävä lämmitysratkaisu. Vesi-ilmalämpöpumppu siirtää ulkoilman lämmitysenergian talon lämmitysjärjestelmään. Lämmitysjärjestelmän on oltava vesikiertoinen. Pumppu toimii samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumppu, mutta se siirtää lämpöenergian lämmitysjärjestelmään eikä suoraan huoneilmaan. Vesi-ilmalämpöpumppu voidaan asentaa talon ainoaksi lämpöjärjestelmäksi esimerkiksi maalämpöpumpun sijaan eteläisessä Suomessa, jossa talvet ovat leudompia. Maalämpöpumpun asennus ei onnistu aina jokaisessa paikassa, esimerkiksi tontti voi olla liian pieni tai kallioperä voi olla liian syvällä. Vesi-ilmalämpöpumpun rinnalla on kuitenkin hyvä olla lämmityksen varajärjestelmä kaikkein kylmimpiä aikoja varten. Vesi-ilmalämpöpumpun asentaminen on edullisempaa kuin maalämpöpumpun.

Energiansäästö verrattuna öljy- tai sähkölämmitykseen on suuri; ilma-vesilämpöpumppu voi säästää jopa 50 % lämmitysenergiasta. Pumpun avulla voidaan talon käyttövesi myös lämmittää+50 celsiusasteeseen saakka.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen