Skip to content

Koti on siellä missä sydän on

elokuu 17, 2011

Ihan kirjaimellisesti. Koti ei nimittäin ole kiinteä paikka, vaan se siirtyy tunteiden mukana. Oma koti on eurooppalainen trendituote, ja sen muoto on muuttunut vuosisatojen kuluessa.

Koti on keksitty noin 2000 vuotta sitten. Sitä ennen ajatus perheelle varatusta, seinillä ja katolla vuoratusta tilasta, johon muut saavat tulla vain luvalla, olisi ollut ennenkuulumaton.

Sen jälkeen, kun perheestä on tehty verisitein muodostettu yksikkö, perheen muoto on vaihdellut. Ne ovat olleet rakastavia, kasvattavia ja etäisiä vuoronperään. Jokainen sukupolvi ottaa oppinsa edelliseltä, mutta lisää siihen aina jotakin omaansa. Tapamme elää perheessä on siis hieman muokattu versio vuosisatojen takaisesta perimätiedosta, joka on kulkenut kasvatuksen mukana.

Mitä koti tarkoittaa?

Koti, perheelle rakennettu tila, on myötäillyt eri aikakausina perheen käsitteen muutosta. Ennen keskiaikaa ’koti’ tarkoitti asuinpaikan lisäksi myös liiketilaa. Siellä harjoitettiin eri elinkeinoja, käytiin kauppaa ja pyöritettiin koko arkea. Useimmilla oli pieni puutarha, jossa he voivat kasvattaa itselleen ruokaa.

Kodin pyhittäminen vain kodiksi on vasta aivan viime vuosikymmenien villitys. Ennen sana ’koti’ tarkoitti myös työpaikkaa, ja fraasi ’ei saa viedä töitä kotiin’ olisi kuulostanut hullulta.

Omaa kolon saa nykyään pyhittää ja sitä saa suojella vierailta. Tämän hetken yhteiskunnallinen ilmapiiri ei ainakaan ole avaamassa ovien vierailijoille yhtään enempää kuin tähänkään asti. Kannattaa ehkä kuitenkin muistaa, ettei kodin suljettuus ole itsestäänselvyys tai pakko. Ovea voi raottaa ainakin vähän. Silloin voi saada elämäänsä vielä lisää lämpöä, ja näin koti pitää parempaa huolta siellä asuvasta sydämestä.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen