Skip to content

Jouluiset energiansäästövinkit

marraskuu 24, 2016

Iloa kynttilänvalosta

Jouluna kannattaa sähkövalot sammuttaa ja nauttia kynttilöiden tuomasta tunnelmavalosta. Samalla kynttilät luovat mukavasti lämpöä kotiin. Huonelämmityksen voi säätää hieman alemmaksi, koska uuni, sauna ja kynttilät lämmittävät kotia joulun ajan.

Säästä talon ulkovalaistuksessa

Ulkovalaistuksessa kannattaa suosia lyhtyjä ja kynttilöitä. Ne ovat paitsi energiaystävällisiä, myös kauniita. Jos haluaa käyttää sähköisiä ulkovaloja, niin kannattaa käyttää vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Ajastimen hankkiminen maksaa pikkuisen, mutta hyöty tulee monin verroin takaisin siinä, että ulkovalot eivät pala yötä päivää.

Kinkun paistaminen ja sulattaminen

Sähkön hinta on usein yöaikaan edullisempaa kuin päiväsaikaan, minkä takia kinkun paistossa kannattaa hyödyntää yösähköä. Kinkku kannattaa paistaa matalassa lämpötilassa mahdollisimman hitaasti ja jos paiston hoitaa jouluaattoa edeltävänä yönä, ehtii kinkku valmistua sopivasti jouluaaton aamuksi. Kinkun sulattamisessa kannattaa hyödyntää pakasteen tuoma viileys ja sulattaa kinkku jääkaapissa.

Hauduta jouluruoat

Lämmennyttä uunia kannattaa hyödyntää kinkun paiston jälkeen ja kypsentää siellä kaikki mahdollinen. Joululaatikoista tulee sitä maukkaampia, mitä matalammassa lämpötilassa laatikot paistetaan. Jos omistaa varaavan takan tai leivinuunin, niin niitä kannattaa ehdottomasti käyttää jouluruokien kypsentämiseen.

Jouluruokien jäähdyttäminen

Ruoat kannattaa jäähdyttää ulkona tai parvekkeella. Niitä ei kannata laittaa lämpimänä jääkaappiin, sillä se altistaa muut ruoat liialle lämpenemiselle ja samalla kuluu sähköä enemmän.

Joulusauna

Joulusauna on lähes jokaisen suomalaisen perheen joulutraditio. Joulusaunojen lämmittäminen aattoiltana näkyy selvästi sähkönkulutuksessa suurena energiapiikkinä. Saunaa ei tarvitse lämmittää liian kuumaksi, jo 80 astetta riittää. Saunassa kannattaa käydä isolla porukalla, jotta saunaa ei tarvitse pitää liian kauan päällä.

Joulukuusi

Joulun jälkeen kuusi kannattaa pilkkoa ja polttaa takassa. Näin saadaan hyötykäyttöön joulukuusesta vapautuva lämpöenergia.

Auton käyttö jouluna

Monet suuntaavat joulun viettoon maalle tai mökille. Joululiikenteessä maltti on valttia ja turha kiirehtiminen kannattaa jättää pois. Ajamalla mahdollisimman tasaisella nopeudella pääsee perille kaikkein turvallisimmin, sekä myös energiaystävällisimmin. Pienet matkat kannattaa kulkea kävellen, niin energiaa säästyy ja ruoka sulaa samalla vatsassa paremmin. Auton esilämmitintä kannattaa käyttää niin niukasti kuin on mahdollista, sillä auton lämmittäminen kuluttaa paljon sähköä.

Joulumusiikki

Televisio ja radio kannattaa sulkea ja tehdä kotona kaikkea mikä ei kuluta sähköä. Yhteislaulut, pelit ja leikit luovat parasta tunnelmaa ja yhdessäoloon pystyy keskittymään paremmin kun kaikki sähkölaitteet on suljettu.

Energiaystävälliset joululahjat

Kannattaa suosia energiaystävällisiä joululahjoja. Lahjoiksi voi hankkia pehmeitä paketteja, kestäviä käyttötavaroita, kirjoja tai mukavia palveluja. Ostokset kannattaa tehdä kerralla ja unohtaa jokapäiväinen kaupoissa ryntäily. Lapset pitävät laadukkaista askarteluvälineistä aivan yhtä paljon kuin elektronisista peleistä tai elokuvistakin.

 

 

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen