Skip to content

Häkävaroitin voi pelastaa hengen

helmikuu 13, 2017

Suomessa sattuu joka vuosi 10 – 20 häkämyrkytyskuolemaa. Yleensä häkämyrkytys tapahtuu mökillä, asuntovaunussa tai asuntoautossa. Lähes jokainen häkämyrkytys on turha, sillä se olisi voitu estää häkävaroittimen hankinnalla.

Häkä on hajuton, mauton sekä väritön kaasu, jota on aivan mahdotonta havaita aistinvaraisesti. Häkää syntyy epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esimerkiksi nestekaasua, puuta, öljyä tai bensiiniä niukkahappisissa oloissa. Sen mahdollisia alkulähteitä ovat tulipesät, takat, erilaiset kaasukäyttöiset laitteet, joita varsinkin asuntovaunuissa käytetään sekä auton pakokaasu. Jos kodissa on takka, niin on erittäin suositeltavaa hankkia häkävaroitin.

Kannattaa muistaa, että häkävaroitin ei kuitenkaan korvaa normaalia palovaroitinta. Palovaroitin on aina pakollinen ja häkävaroitin voidaan hankkia sen lisäksi. Häkävaroitin ei ole Suomessa vielä pakollinen.

Häkävaroittimen sijoittaminen

Häkävaroittimen täytyy olla siinä huoneessa, missä tulisija on ja varoitusäänen täytyy kuulua sinne, missä yleensä oleskellaan. Häkävaroittimen paikka täytyy miettiä huolellisesti, sillä häkä ei aina nouse ylös kattoon. Häkä eli hiilimonoksidi on vain vähän kevyempää kuin ilma, minkä takia se on altis ilmanvirtauksille ja saattaa jäädä pyörimään ainoastaan lattianrajaan.

Hankkimansa häkävaroittimen asennusohjeisiin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen laitteen asentamista. Jos häkävaroitin päätetään asentaa kattoon, niin matka lähimpään seinään tulee olla enemmän kuin 30 cm. Jos varoitin asennetaan seinään, niin sen täytyy olla vähintään 15 cm:n päässä katosta. Laitteiden valmistajat suosittelevat yleensä varoittimen asentamista seinään.

Häkävaroitinta ei saa laittaa suljettuun tilaan, eikä huonekalun tai verhon taakse, eikä suoraan ilmanvaihtokanavan alle. Varoitin ei myöskään saa olla pesualtaan yläpuolella, kosteissa tiloissa eikä myöskään lieden yläpuolella.

Seuraa häkävaroittimen kuntoa säännöllisesti

Nykyään myynnissä olevien häkävaroittimien toiminta perustuu siihen, että ne tunnistavat kaasun pitoisuuden sähkökemiallisesti. Laitteiden käyttöikä on rajallinen ne ja kestävät pääsääntöisesti 3-7 vuotta. Käyttöikää ei kuitenkaan aina ilmoiteta varoittimien pakkauksissa selkeästi, mikä on johtanut siihen, että varoitin lakkaa toimimasta eikä sitä huomata. Vastuu häkävaroittimen toimintakunnosta asentamisen jälkeen on aina kuluttajalla itsellään.

Häkävaroittimien standardi EN50291 määrää, että häkävaroittimen täytyy antaa hälytys 110 ppm:n pitoisuudella 10-40 minuutin sisällä. Tämä pitoisuus ei ole vielä hengenvaarallinen, mutta se voi aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia 1-3 tunnin altistumisella. Varoittimen hälytysääni siis antaa vielä aikaa toimia, kuten poistua rakennuksesta tai tuulettaa tila.

Häkäpitoisuuksien ennaltaehkäisy

Tarkista takkahormin kunto säännöllisesti ja järjestä nuohous kerran vuodessa.

Varmista, että vaarallisten laitteiden asennus on tehty asianmukaisesti.

Tuuleta riittävästi.

Varmista palamisen loppuminen ennen kuin laitat pellit kiinni.

Muista myös hiiligrillin häkävaara.

Samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita

Kommentit

Ei kommentteja.

Lisää kommentti

Pakollinen

Pakollinen